Galvenie » 2012 » Aprīlis » 9 » Braiena Žubēra atdzimšana
12:29
Braiena Žubēra atdzimšana
foto: Reuters Pictures 2012

Marta beigās par Pasaules čempionu vīriešu konkurencē tika kronēts Patriks Čans. Tiesa gan, tiesnešu lēmumu par zelta medaļas piešķiršanu kanādietim, skatītāji uzņēma ar skaļiem būjieniem un principā vienkārši izsvilpa, uzskatot, ka pirmo vietu bija pelnījis japānis Daisuke Takahaši. Bet bija vēl kāds tik pat svarīgs notikums, kā čempiona kronēšana. Savu atgriešanos topa augšgalā veica daiļslidošanas fanu iemīļotais favorīts - francūzis Braiens Žubērs. Par viņa ceturto vietu runā vēl joprojām, pat vairāk kā par diskutējamo Čana pirmo vietu. Šo čempionātu mediji dēvē par Braiena Žubēra renesansi. Un patiešām, tādus Žubēra slidojumus kādus mēs redzējām šogad, mums nebija bijusi tā laime redzēt jau labu laiku.

Pēdējās divas sezonas Braienam bija pavisam smagas. Slimības, traumas, kā rezultātā neveiksmīgas sacensības. Šogad arī pienāca gals francūža Eiropas čempionātu pjedestālu kolekcijai - tikai 8. vieta, kas viņa līmeņa sportistam uzskatāma par pilnīgu neveiksmi un izgāšanos. Tāpēc vēl jo vairāk, zinot, cik grūti šo pēdējo gadu laikā Žubēram klājies, viņa skaistais sniegums Nicā tika uzņemts ar jo īpaši lielu emociju vētru. Kā šo čempionātu vērtē pats Braiens?

Šī jūsu ceturtā vieta un Jūsu uzstāšanās saviļņoja Nicas publiku.

Šis, bez šaubām, ir viens no labākajiem čempionātiem visā manā karjerā. Izpildījuma un izjūtu plānā tas bija kas ļoti īpašs! Pat tajos gados, kad es biju pašā virsotnē, pašpārliecināts, es nekad neaizvadīju tādas sacensības. Es pārvarēju ceļa grūtāko posmu. Es pat nevarēju sapņot par kaut ko vēl labāku.

Mēs pat redzējām Jūs skūpstām ledu.

Parasti es to daru, kad esmu ieguvis medaļu, pirms kāpšanas uz goda pjedestāla. Bet šeit, es jutos it kā būtu kļuvis par Pasaules čempionu. Publika bija vienkārši neticama! Slidojot, es pat nedzirdēju mūziku. Tā atmosfēra, kas tajā brīdi valdīja, bija neaprakstāma! Es nekad nedomāju, ka to tādu piedzīvošu. Mums ļoti paveicās, ka varējām rīkot šo čempionātu mūsu valstī, un es nepalaidu garām šo iespēju [nostartēt labi savās mājās].

Kā Jūs pārdzīvojāt šo brīdi?

Tādas emocijas esmu piedzīvojis tikai divos vai trijos čempionātos. Tas ir kaut kas ļoti rets. Es ceru, ka šī atdzimšana būs jauns pavērsiena punkts manā karjerā. Man ir tādas sajūtas kā otrreiz piedzimstot, lai gan starptautiskajā sacensību līmenī es sacenšos jau vienpadsmit gadus. Jūtos kā jauns puisis, kas visu sāk no jauna.

Nebija nojausma, ka Jūs tik ļoti vēlaties piedalīties Olimpiskajās spēlēs Sočos.

Es sāku pamazām. Šosezon, traumas dēļ, man izpalika sezonas sākums. Eiropas čempionātā es ieguvu 8. vietu. Es biju pašā reitinga apakšā. Spēt iegūt ceturto vietu, un apziņa, ka es varu vēl labāk, mani nomierina. Es pietuvojos pjedestālam. Tas ir labi pirms 2014. gada Sočiem.

Vai tas būs revanšs?

Nē, es neesmu revanšists. Klīst dažādas baumas, taču tās mani nesatrauc. Pēdējās sezonas neesmu parādījis sevi no labākās puses. Es biju nestabils, rādīju sliktu sniegumu. Es nespēju novērst to, ka cilvēki sāka mani uzskatīt par "mirušu". Tas ir tikai normāli. Sirds dziļumos es vienmēr zināju, ka spēšu atkal pacelties. Es vienmēr būšu cīnītājs.

Vai Sočos Jūs cerat iegūt medaļu?

Tad man būs 29 gadi. Jevgēņijam Pļuščenko šobrīd ir 30. Un viņš joprojām slido un ir topa virsotnē. Ir jābūt profesionālam, nedrīkst atlābināties. Man nebija programmas, ar kurām es spētu uzvarēt. Es jutos pārliecināts par sevi, bet tās [programmas] nebija tik labas. Atrasties ceturtajā vietā ar tādām programmām, tas jau ir ļoti labi.

Nākamajos divos gados Jums nāksies daudz strādāt...

Jā, šobrīd ir jārīkojas pa etapiem. Vispirms, man bija jāiegūst pašpārliecinātība. Nu tā ir atgriezusies. Tagad jau var sākt domāt par pjedestāliem un augstām ballēm. Tagad jūtos motivēts.

Čempionāta laikā, uzslavas Braienam izteica Patriks Čans. "Man pār ādu skrien skudriņas, kad redzu viņu slidojam"- atzina Čans. "Savukārt ārpus ledus viņš ir vienkārši ļoti patīkams cilvēks. Man nepatīk redzēt tos, kuri no viņa novēršas, kuriem viņš nepatīk. Viņš ir patiešām lielisks daiļslidotājs. Ja es būtu viņa vietā, es teiktu "Man uz to visu nospļauties, es aizeju!" Es spēju vien apbrīnot viņa pacietību. Es viņu cienu. Obligātās programmas laikā uz viņu tika izdarīts liels spiediens, bet viņš izlēca gan četrkāršo lēcienu, gan lielisku trīskāršo akseli. Es apbrīnoju to, kā viņš spēj saglabāt mieru un es esmu priecīgs, ka varu ar viņu joprojām sacensties uz viena ledus."

Ceturtā vieta ir skaista, bet pēc tādiem slidojumiem skatītāji vēlējās Žubēru redzēt uz pjedestāla. "Protams trešā vieta būtu bijusi patīkama kā man tā Francijas komandai. Bet man pats svarīgākais bija noslidot labi abas programmas, atkal atrast sevi. Es varēju būt pirmais, trešais vai vienpadsmitais, bet tas viss būtu palicis fonā. Arī punktiem šoreiz nepiešķīru īpaši lielu nozīmi."

Uz nākamo sezonu Žubērs gatavos divas jaunas programmas. "Man vajadzēs atrast patiešām labu mūziku. Man ir nepieciešamas labas komponentes un man būs cītīgi jāpiestrādā pie programmu mākslinieciskās puses." Savas jaunās programmas viņš labprāt veidotu kopā ar divkārtējiem Pasaules čempioniem dejās uz ledus Albenu Denkovu un Maksimu Staviski, ar kuriem jau bijusi iepriekšēja sastrādāšanās 2009/2010 sezonā. "Man ļoti patika strādāt kopā ar viņiem, un punkti par komponentēm tosezon arī nebija slikti. Ar tādu programmu kā "Matrikss", ir desmit punktu handikaps, sacenšoties ar Patriku Čanu. Tas nozīmē, ka es nedrīkstu pieļaut nevienu kļūdu programmas tehniskajā izpildē. Savukārt, ja komponentes ir labas un tu zini, ka tās tev spēs kompensēt kļūdu lēcienā, tas uzreiz ir daudz vieglāk psiholoģiski."

Runājot vēlreiz par Sočiem, Braiens atzīst. "Savu karjeru es vēlos pabeigt ar labu sniegumu Olimpiskajās spēlēs. Esmu piedalījies trijās un tās bija pilnīgas neveiksmes. Tas mani kaitina. Iespējams, ka 2014. gadā Sočos tā atkal būs neveiksme, bet tik un tā es vēlos mēģināt."

Papildus sacensībām un treniņiem, Žubērs ir iestājies augstskolā, kur vēlas iegūt trenera diplomu. Viņa mērķis ir pabeigt studijas gada laikā, lai gan to var izstiept līdz trijiem gadiem. Tomēr daiļslidošanas sezona Francijas komandai un arī Braienam vēl nav beigusies. Aprīļa vidū Tokijā norisināsies Komandu Kausa sacensības, bet maijā un jūnijā tiek plānots sastādīt jaunās programmas. Svarīgs notikums ir Puatjē treniņu halles rekonstrukcija. To plānots atvērt tieši pirms Olimpiskās sezonas sākuma 2013. gadā, kas nozīmē, ka uz nākošo sezonu Žubērs paliek bez savas ierastās ledus halles. "Man būs jātrennējas dažādās vietās. Domāju, ka man tas nāks par labu - pamainīt vidi, izmainīt šo ieradumu." Iespējams treniņi kādu laiku noritēs ārzemēs, varbūt Krievijā pie Alekseja Urmānova.

Lai vai kā, nākamā sezona solās būt interesanta Francijas daiļslidotājam. Un ar viņu kopā vienmēr būs un viņu atbalstīs lojālie fani, ko Braiens jo īpaši novērtē.

"Es vēlos pateikties saviem faniem, jo pat divos pēdējos gados, kas bija man tik smagi, es saņēmu daudz iedrošinājuma vēstules. Parasti es savas saņemtās vēstules lasu pirms treniņiem un tas mani motivē strādāt vēl cītīgāk. Viņi vienmēr ir man ticējuši, un mani dara laimīgu tas, ka šo čempionātu es noslidoju tik veiksmīgi ne vien priekš sevis, bet arī priekš saviem faniem."



Avoti:
Flade T. 2012. Brian Joubert: Reloaded. http://www.goldenskate.com/2012/04/brian-joubert-reloaded/
Giuseppi F. 2012. Joubert: "Comme si j'etais champion du monde". http://www.rmcsport.fr/editorial/242789/joubert-comme-si-j-etais-champion-du-monde/ (tulk. no franču uz krievu val. oregonia no LaMaisonDeJoubert)
Skatījumu skaits: 1261 | Pievienoja: krista-zelnina | Atslēgvārdi: Braiens Žubērs | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: