Galvenie » 2011 » Marts » 27 » Nākotnes zvaigznes: spāņu deju pāris S.Hurtado/A.Diaz
17:30
Nākotnes zvaigznes: spāņu deju pāris S.Hurtado/A.Diaz
Un tātad - ik pa laikam jaunumu sadaļā varēsiet lasīt latviešu valodā pārtulkotu kādu garāku interviju vai rakstu par un ar kādu jaunu daiļslidotaju vai pāri. Šobrīd vel mazpazīstamu, bet ar potenciālu kļūt par nākotnes zvaigzni.
 
Un šoreiz stāsts ir par
Spānijas deju pāri Sāra Urtado un Adrija Diazs (Sara Hurtado/Adria Diaz).
 
 
foto: Liz Chastney
  • Sārai ir 18 un Adrijam ir 20.
  • Slido kopā kopš 2008.gada sākuma.
  • Šosezon piedalās gan junioru, gan senioru sacensībās.
  • Debitēs Pasaules Čempionātā 2011 Maskavā un sacensības sāks kvalifikācijas kārtā.


Spānija nav valsts, kuru varētu tā uzreiz asociēt ar daiļslidošanu, tomēr tā ir likusi par sevi manīt. Šobrīd ne tikai vīriešu daiļslidošanā par sevi liek runāt Havjērs Fernandess (Javier Fernandez), bet arī jaunais deju pāris Sāra Urtado un Adrija Diazs. Šie abi kļuva par komandu tikai pirms trim gadiem un ir pirmais deju pāris, kas jebkad pārstāvējis Spāniju starptautiskās sacensībās.

Šosezon viņi ieguva 15-to vietu Eiropas Čempionātā un devīto vietu Junioru Pasaules Čempionātā. Skatītāji un daiļslidošanas fani sāk pievērst viņiem uzmanību ne tikai iegūto vietu dēļ, bet arī viņu lielisko programmu un ārkārtīgi ekspresīvā stila dēļ. Urtado un Diazs ir eksotisks pāris, viņi ir oriģināli un progresē ļoti strauji.
 
Urtado un Diazs abi bija individuālie slidotaji un paši pieņēma lēmumu pievērsties dejām uz ledus.
 
"Es teicu savam trenerim - es vairs negribu lēkt, es vienkārši neesmu pietiekami labs tajā", Adrija Diazs atceras. "Treneris atbildēja - pamēģini dejas uz ledus."
 
Treneris sakontaktējās ar labi pazīstamo Francijas ledus deju treneri Romēnu Agunē (Romain Haguenauer), kurš reizēm viesojas Spānijā, lai strādātu daiļslidošanas vasaras nometnēs. Diazs pavaicāja Urtado, kuru pazina no vieninieku slidojuma, vai viņu interesē dejas. Izrādījās, ka viņa bija ieinteresēta, bet sākumā viņiem nebija
deju trenera.
 
"Mēs lūdzāmies federāciju divus gadus - lūdzu, lūdzu, mēs gribam dejot uz ledus", Urtado stāsta. Un beidzot tas notika. Federācija nolīga Džonu Dannu (John Dunn) no Lielbritānijas 2008.gada sākumā. Diazs pārvācās no savas mītnes pilsētas Barselonas uz Madridi un viņi sāka.
 
"Iesākums nebija īpaši labs un nepārprotami Spanijā nav ledus deju vēstures vispār", Danns paskaidro. "Sāra un Adrija bija pirmais deju pāris. Sākumā gāja tik grūti. Viņiem nebija nekādas izpratnes par deju, ne pamatslidojums un pat ne brīvais deju slidojums. Tāpēc bija tik smagi. Deviņus mēnešus vēlāk bija Junioru Grand Prix, tāpēc
mēs strādājām piecas stundas dienā katru dienu."
 
Jaunie dejotāji strauji progresēja.

"Mēs piedalījāmies Junioru Grand Prix Madridē, un pēc tam vēl vienā Junioru Grand Prix Dienvidāfrikā, tad sekoja Junioru Pasaules Čempionāts, kur viņie ieguva 32-ro vietu", Danns stāsta. "Tas bija pirms diviem gadiem, bet tagad viņi ir piedalījušies Eiropas Čempionātā un ieguvuši 15-to vietu un pēc tam iekļāvās Junioru Pasaules
Čempionāta desmitniekā. Progress trīs gadu laikā no pilnīga nekā līdz tam, kur mēs esam tagad, ir lielisks".
 
Viņa studenti izbauda to, ko dara. Viņai patīkot viss, kas sastīts ar dejām uz ledus - apliecina 18 gadus vecā Sāra Urtado ar smaidu uz lūpām. "Tu neesi viens uz ledus, tev ir kāds, kam turēt līdz. Ja tev iet grūti, tev ir atbalsts. Tas nav tikai sports. Tu dali visu šo pieredzi ar vēl kādu cilvēku".
 
Urtado atzīst, ka pats grūtākais viņiem bijis iemācīties piruetes. Viņai personīgi tie bija tvizli.
 
"Priekš manis tas nozīmēja - būt kopā", saka 20 gadus vecais Adrija, smejoties. "Es divpadsmit gadus slidoju viens pats. Tagad man ledus jādala ar vēl kādu un pirmā
lieta ir - kur viņa tagad dodās?"
 
Abi lieliski apzinās savu pionieru lomu šajā sporta veida savā valstī un izbauda to.
 
"Man liekas, ka šī ir brīnišķiga pieredze," saka Sāra. "Mēs paveram iespēju savai valstij piedalīties vairāk disciplīnās, tas liek mums justies ļoti lepniem. Kā piemēram Eiropas Čempionātā mums bija divi vīriešu slidotāji, viena meitene un tagad arī viens deju pāris. Mēs kļūstam lielāki un lielāki." "Mēs gribam būt piemērs
citiem, gan brīvā stila slidotājiem, gan ledus dejotājiem," viņas partneris piekrīt. Šobrīd Spānijai ir vēl viens ledus deju pāris junioru līmenī un daži jaunāki bērni, kuru apmācīšanā Sāra un Adrija piedalās personīgi.
 
Tomēr treniņu apstākļi nav tie labākie. Madrides ledus ir aizņemts no agra rīta līdz pusnaktij ar daiļslidotājiem, hokejistiem un publikai pieejamajām slidošanas stundām. Tā rezultātā Sāra un Adrija pirmais dienas treniņš ir no sešiem līdz astoņiem no rīta, otrais no diviem līdz četriem pēcpusdienā.
 
"Sākumā mums bija ļoti smagi, jo spāņi nav pieraduši pie agriem rītiem", Danns stāsta ar smaidu. "Sākuma tas radīja zināmas problēmas, bet mēs laicīgi ar tām tikām galā."

Tagad treniņu plāns darbojas. Pēc rīta treniņa slidotāji apmeklē mācības universitātē. Urtado studē žurnālistiku, bet Diazs sporta zinātni. Viņu universitāte atbalsta jaunos sportistus. Sportisti var kavēt nodarbības un pārcelt eksāmenu datumus, ja nepieciešams.

Abiem dejotājiem uz ledus 2002.gada Olimpiskie čempioni Marina Aņīsina (Marina Anissina) un Gvendals Peizerā (Gwendal Peizerat) no Francijas bija lieli elki vēl pat tad, kad viņi bija individuālie slidotāji. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka abi bija ļoti emocionāli, kad negaidīti satika Peizerā Eiropas Čempionāta laikā Šveicē.
 
"Viņš palūkojās uz mums, pamanīja mani un teica - čau," Urtado dalās savā pieredzē un gandrīz vai izskatās kā jauna daiļslidošanas fanīte.
 
Šobrīd viņas elki ir Olimpiādes sudraba medaļu ieguvēji Merila Deivisa (Meryl Davis) un Čārlijs Vaits (Charlie White).
 
"Viņi tiešām ir ļoti precīzi slidotaji. Tas izskatās tik viegli, bet viņi veic tik daudz sarežģītu lietu. Visi viņu pacēlieni ir ļoti iespaidīgi un jauni. Visi soļi un horeogrāfija... viss ir ļoti labs. Es vienmēr arī gribu tā slidot", Urtado atzīmē.
 
Šosezon pāris sacenšas gan senioru, gan junioru līmenī. Viņu grafiks ir bijis ļoti aizņemts ar diviem Junioru Grand Prix, trīs starptautiskām sacensībām, Universiādi, Eiropas Čempionātu un Junioru Pasaules Čempionātu.
 
"Man tas patīk, jo mēs ieguvām ļoti daudz pieredzes," saka Urtado. "Kad mēs bijām Eiropas Čempionātā, mēs jutām lielu atšķirību no slidošanas ar junioru pāriem. Redzēt Eiropas pirmo desmitnieku bija vienkārši - WOW. Es esmu redzējusi viņus pa televizoru un tagad es slidoju ar viņiem un trenējos ar viņiem." "Šogad sacensības mēs
uztvēram kā treniņu, kā pieredzes gūšanu", Diazs piebilst.
 
Viņi piedalīsies arī Pasaules Čempionātā, kas būs viņu debija šāda mēroga sacensībās. Protams tāpat, kā Eiropas Čempionātā - viņiem vispirms būs jāpiedalās kvalifikācijas kārtā.
 
Pāris izveidoja divas brīvās dejas versijas - junioru un senioru līmeņos - pie mūzikas "Be Italian". Sākumā bija izveidotas pilnīgi dažādas divas īsās programmas, bet vēlāk pāris nolēma slidot tikai Spāņu valsi (Spanish Waltz Algo Pequenito). Lai gan šī sezona viņiem ir smaga, jo ir grūti piedalīties gan junioru, gan senioru sacensībās, spāņu pāris plāno līdzīgi rīkoties arī nākamsezon. Nākotnes lielākais mērķis ir Olimpiskās spēles Sočos un ir patiešām lielas izredzes, ka viņi tur būs.
 
"Manuprāt viņiem ir liels potenciāls, lai dotos uz priekšu un iespējams kļūtu par top 5 deju pāri, vai vismaz top 10 Eiropā un Pasaulē," komentē Danns. "Viņi strādā smagi. Viņi lieliski saprotas, kas manuprāt dejās uz ledus ir ļoti svarīgi. Viņi abi ir ļoti talantīgi. Tas viss laikam ir vajadzīgie faktori, citādi viņi nebūtu progresējuši tik strauji trīs gadu laikā kopš viņi sāka trenēties dejās uz ledus."
 
Treneris apraksta Sāru kā vairāk artistisku un Adriju kā vairāk tehnisku komandas daļu. "Sāra ir brīvāka nekā Adrija. Adrija ir ļoti saspringts un grib visu uzreiz. Reizēm mums janomierina Adrija. Tas viss tāpēc, ka viņš grib, lai viss būtu ideali visu laiku. Principā, ta nemaz nav slikta lieta. Viņš ir virzītājspēks šajās partnerattiecībās," saka Danns. "Acīmredzami viņi vēl nav sasnieguši sava potenciāla virsotni, bet viņi arī ir bijuši kopā tikai trīs gadus. Pēc pieciem, sešiem, septiņiem gadiem - tad mēs redzēsim."
 
"Be Italian" izpildījums Spānijas Nacionālajā čempionātā 2010
Informācijas avots: http://goldenskate.com/articles/2010/032411.shtml
Skatījumu skaits: 1274 | Pievienoja: sanda_donika | Atslēgvārdi: nakotnes zvaigznes | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: