Galvenie » 2013 » Marts » 17 » Romantika uzvar tumšo kaisli dejās uz ledus #PČ2013
16:41
Romantika uzvar tumšo kaisli dejās uz ledus #PČ2013


foto: Frank Gunn , THE CANADIAN PRESS 2013

Pēdējās dienās presē un arī forumos tik daudz salīdzinājumu starp Tesu Virtjū/Skotu Moiru (Tess Virtue/Scott Moir) un Merilu Deivisu/Čārliju Vaitu (Meryl Davis/Charlie White). Ja salīdzina abu pāru izcilās izvēles programmas, tad virsrakstā minētais salīdzinājums, iespējams, ir visprecīzākais. Merilu fani jau sen salīdzina ar Disneja multfilmu princesi. Un Čārlijs pavisam mierīgi varētu būt Disneja multfilmu princis. Viņu programmas parasti ir ļoti romantiskas, ar ieturētu stilu un eleganci un bez kaut kādas izteiktas kaisles un seksualitātes. Un te nu ir jautājums, kam kas vairāk patīk - pasakas vai kaislības. Šoreiz tienešiem vairāk patika pasakas. Es šajā gadījumā tiesnešiem piekrītu. Jā - Kanādas pāra Karmena ir viņu kārtējā spēcīgā programma, pilna ar tumšu kaisli, gandrīz vai tādu melno maģiju - abiem pilnīgi melni tērpi un arī visa horeogrāfija, emocijas - viss ir tāds tumšs, uz pamatinstinktu balstīts. Un man tas viss likās pārāk tumšs, pārāk tāds it kā izlēciens, dumpis - varbūt pat izaicinājums - nu re - pamēģiniet tik pārspēt šito. Kamēr ASV pāris vienkārši skaiti, eleganti savaldzināja. Vēl viens salīdzinājums varētu būt - ja tavi konkurenti kliedz, tu čuksti. Labi, beigšu te lirizēt un ar epitetiem mētāties. ;) Man abi pāri ir mīļi, abi pāri trenējas ASV, Mičiganā, uz viena ledus pie vieniem treneriem un man personīgi ir liels prieks, ka abi pāri nav pilnīgi vienādi - tehnika, saskaņa, nobriedums, pieredze - abiem praktiski vienādā līmī. Bet emocionāli uz ledus viņi ir pilnīgi pretēji. Neviens nevienu nekad nav atdarinājis un ārpus ledus abi pāri ir un paliek draugi. Un domāju, ka tam, ka abi pāri trenējas kopā ir liels nopelns tajā, ka katru sezonu viņi rada ko jaunu, nekad ne mirkli nestagnē, jo nemitīgi viens otru dzen uz priekšu. Tas ir ideāli, ar to iegūst visa sporta attistība kopumā. Tagad tik atliek gaidīt Olimpisko sezonu - noteikti mūs atkal gaida ģeniālas programmas un daudz spēcīgu emociju.

 

Nu tad beidzot pievēršos trešajai vietai, par kuru ļoti priecājos, jo nemaz neslēpju, ka šī neparastā, tumšā, dažādos veidos simboliskā krievu pāra Jekaterinas Bobrovas/Dmitrija Solovjova (Ekaterina Bobrova/Dmitri Soloviev) izvēles programma man ļoti patīk. Man vienmēr patīk, kad eksperimentē, meklē jaunus virzienu, nes daiļslidošanai ko jaunu. It kā no tradicionālā viedokļa programmā daudz anti-estētisku momentu vizuāli, bet tas pieder pie programmas noskaņas. Te lieliski parādās, ka ir elementi, kuri radīti tieši šai programmai un droši vien nevienai citai programmai tie vairs nederēs. Te parādās tas, ka tiešām veido programmu - veido elementus konkrētai programmai, mācās šos elementus, nevis vienkārši - lūk, šitos elementus mēs mākam, tagad domājam, kādu programmu mēs no tiem varam izveidot. Bravo. Jau Eiropas čempionāta laikā teicu bravo un atkārtoju. Jā, kļūdas bija un liela mērā konkurenti atļāva viņim tikt pie bronzas, bet tas vienalga nemazina šīs bronzas vērtību - viņi noteikti bija to pelnījuši.

 

Tad uzreiz jāpāriet pie tiem konkurentiem, kuriem neveicās. Lielākie neveiksminiki neapšaubāmi ir Eiropas favorīti – Francijas pāris Natālija Pešalā/Fabiāns Burzā (Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat). Ja dejās kļūdas pamanīt grūtāk, nekā citās daiļslidošanas kategorijās, tad šeit kļūdas pat ar neapbruņotu aci redzēja – visvairāk Fabiāna izpildījumā. Viņš pats ļoti pārdzīvoja. Tas tikai ļoti uzskatāmi parāda, cik lielas sekas atstāj traumas – gribēšana, vēlme sevi pierādīt, nepievilt savu partneri ir lielāka, nekā fiziskā varēšana un seko emocionālais sabrukums un tikai sestā vieta. Ļoti žēl. Rolling Stones Medley  - ļoti interesanta programma, pārim ļoti piestāv. Atkal ir savādāka, nekā pierasts, nav klasiska deju programma. Žēl. Bet tagad viss tas jāaizmirst un jākoncentrējas uz nākamo sezonu.

 

Lieliski savu emocionāli daudz, daudz gaišāko Karmenu noslidoja Itālijas pāris Anna Kapelīni/Luka Lanote (Anna Capellini/Luca Lanotte). Pēc īsās bija piektie, bet izvēles programmā ieguva trešo vietu, kopvērtējumā pakāpjoties uz ceturto. Daudzi saka, ka viņiem nepaveicās ar izlozi – savu Karmenu atrādīt vajadzēja pēc Kanādas pāra Karmenas, tomēr nepiekrītu – programmas ir ļoti atšķirīgas un, lai arī tehniski itāļi ir vājāki, tomēr viņu programma nemaz neizskatījās bāli uz kanādiešu fona – tā lieliski kontrastēja.

 

Piektā vieta ir lielisks sniegums kanādas otrajam pārim Keitlīnai Vīverei/Endrjū Požē (Kaitlyn Weaver/Andrew Poje) – pakāpās uz augšu no sestās vietas pateicoties Francijas pāra neveiksmei. Viņi arī kādu laiku netrenejās trauma dēļ.

 

Neapšaubāmi arī ASV otrā pāra Medisonas Čokas/Evana Beitsa (Madison Chock/Evan Bates) 7.vietā visai jaunajam pārim ir liels saniegums. Uzreiz aiz viņiem māsa un brālis Šibutāni (Maia Shibutani/Alex Shibutani) turpina stagnēt – viņu izvēles programma šogad jau atkal garlaicīga. Viņi it kā vairs neatrod tēmas, ko izmantot. Kaislības nekādas nedrīkst būt, jo būtu dīvaini starp māsu un brāli, tad nu praktizē vieglu romantiku klasiskā stilā, bet ar stipru emociju un individualitātes trūkumu. Žēl. Ceru, ka viņi ko mainīs. Varbūt treneri jāpamaina – abi trenējas pie tiem pašiem treneriem, pie kuriem Tesa/Skots un Merila/Čārlijs… Saprotams jau, kuriem pāriem šeit treneri dod vairāk sava laika un savas labākās idejas.

 

Visi rezultāti te: http://www.isuresults.com/results/wc2013/CAT004RS.HTM

 

Te angļu valodā varat lasīt, ko pirmo trīs vietu ieguvēji teica preses konferencē: 

http://web.icenetwork.com/news/article.jsp?ymd=20130316&content_id=42864696&vkey=ice_news

Skatījumu skaits: 1114 | Pievienoja: sanda_donika | Atslēgvārdi: Pasaules čempionāts 2013, dejas uz ledus, rezultāti | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: