Galvenie » 2013 » Janvāris » 21 » EČ 2013 - vīrieši - analīze un subjektīvas prognozes
23:01
EČ 2013 - vīrieši - analīze un subjektīvas prognozes
 
foto Javier Fernandez - examiner.com
 

Vīrieši. Trešā pēc kārtas kategorija, kurā nākamnedēļ tiks noskaidrots Eiropas čempions. Populārākā daiļslidošanas kategorija (to apliecina čempionātu biļešu cenas un tas, ka biļetes uz vīriešu slidojumiem tiek izpirktas visātrāk). Iespējams, vīriešu kategorija ir tik populāra, jo tā ir tik neparedzama. Pat bez Ziemeļamerikas un Āzijas spēcīgajiem slidotājiem, arī Eiropiešu konkurence ir liela. Kurš tad uzvarēs?

Jevgēnijs Pļušenko (Evgeni Plushenko) ir kārtējo reizi atgriezies sacenību daiļslidošanā. Par 90% droši zināms, ka viņš nepiedalīsies Pasaules čempionātā – tātad mums joprojām nebūs iespēja noskaidrot, kurš tad ir labāks – Patriks Čans (Patrick Chan) vai Jevgēnijs Pļušenko. Bet arī Eiropā Jevgēnijam ir nopietns sāncensis – spānis Havjērs Fernandess (Javier Fernandez). Ja Havjērs izcīnīs medaļu, tad tas būs vēsturisks notikums Spānijas sportā. Havjērs, jau otro sezonu trenējoties pie Kanādas speciālista Braiena Orsera (Brian Orser), ir ļoti progresējis, sportiski pieaudzis. Izskatās, ka viņš beidzot saprot, ka ir favorīts, nevis tikai labs vidusmēra slidotājs. Jau pagājušajā sezonā sezonas pirmā daļa padevās lieliska, diemžēl otrajā sezonas daļā – Eiropas un Pasaules čempionātos neveicās. Tas liek domāt, ka sporta psiholoģijas ziņā gan vēl jāaug un jāmācās; būt favorītam vienmēr ir daudz grūtāk, nekā būt sportistam, no kura negaida pjedestālu. Preses un skatītāju spiediens čempionātos ir daudz mazāks, bet vēl taču arī federācija, sponsori, ģimene, draugi utt. Čempionātos ir diezgan brīva pieeja sportistiem – sevišķi, ja ej uz treniņiem. Sportisti un treneri bieži sēž tribīnēs un vēro citu sportistu priekšnesumus. Pagājušā gada Pasaules čempionātā Havjēram uz katru treniņu līdzi nāca viņa draudzenes. Pēc treniņa, abi rokās sadzevušies, devās projām. Bet ar privāto dzīvi ir tā – reizēm tā palīdz, bet reizēm novērš uzmanību… Tomēr Nicā Havjērs šķita daudz noslēgtāks un nepieejamāks, nekā Eiropas čempionātā Tallinā 2010.gadā – viņš pat smaidīja mazāk. Radās sajūta, ka viņš ir noguris. Kā būs šogad ? Vēl gads pieredzes, vēl gads ar Orseru, ar kuru Havjērs saprotas lieliski. Havjēra slidojums kļuvis nopietnāks – viņš vairs nav klauns uz ledus (pat neskatoties uz to, ka viņš izvēles programma ir ar Čārlija Čaplina temetiku ;) ). Abas programmas šajā sezonā ir spēcīgas – gan tehniski, gan arī horeogrāfijas un emociju ziņā. Kaut tik Havjērs nesabruktu, kaut tik viņs būtu psiholoģiski labā formā – tad viņš varētu uzvarēt. Galu galā šogad viņš jau pamanījies pārspēt Patriku Čanu un ierakstīt savu vārdu daiļslidošanas vēsturē – viņš izlēca trīs četru apgriezienu lēcienus izvēles programmā un vienu no tiem kaskādē – četru apgriezinu lēciens/trīs apgriezienu lēciens. Es ceru, ka viņš uzvarēs, bet tas pareģojums ir tāds – vai nu uzvarēs, vai vispār nebūs uz pjedestāla – atkarīgs tikai un vienīgi no pašā Havjēra.

Jevgēnijs Plušenko – neapšaubāms favorīts. Tiesneši viņu mīl, lai gan viņš ir ticis kritizēts par pārejas kustību trūkumu. Viņš to ņēma vērā un vasarā strādāja ar slaveno horeogrāfu Paskālu Kamerlengo (Pasquale Camerlengo). Jevgēnijam ir jau trīsdesmit un vecas traumas liek manīt – viņam tika veikta operācija mugurā, tad turpinājās veselības problēmas ar iekaisumiem, jo viņš nesekoja ārstu ieteikumiem. Par spīti visam viņš uzvarēja Krievijas nacionālajā čempionātā, gada sākumā sagaidīja pasaulē savu otro dēlu un nu ir gatavs sacensties. Ja ne kaut kādas jaunas traumas vai atkal problēmas ar vecām traumām – tad viņš noteikti būs uz pjedestāla. Ja Havjērs viņu nepārspēs, tad Jevgēnijs uzvarēs. Pats Jevgēnijs psiholoģiski ir ļoti spēcīgs un pieredzējis sportists. Tātad, mana prognoze – otrā vieta, ja viens Havjērs « nesalūzīs » un neatdos pirmo.

Pagājušā gada bronzas ieguvējs Florāns Amodio (Florent Amodio) joprojām trenējas pie Nikolaja Morozova (Nikolai Morozov). Jau atkal viņa programmas ir ļoti interesantas – sevišķi izvēles programma, kur turpinās eksperimenti – šoreiz tas ir klasiskās un tehno mūzikas salikums ar balto/melno cimdu spēlēm, ritma maiņām un publikas uzkurināšanu. Florāns bauda šādas programmas – tikai viņš tādas var slidot. Savukārt, Nikolajs bauda tādas veidot priekš Florāna. Ja vēl noslido gandrīz « tīri », tad vispār var tādas programmas pārskatīt atkal un atkal. Tomēr četru apgriezienu lēcienus Florāns joprojām īsti nemāk lēkt… Un bez četru apgriezienus lēcieniem var uzvarēt tikai tad, ja noslido tīri, bet tie, kuri lect četrus apgriezienus, krīt. Es paredzu, ka Florāns atkal izcīnīs bronzu, ja vien neatkārtoties divi kritieni īsajā programmā, kā tas bija Francijas Grand Prix posmā šajā sezonā. Var arī būt otrā vieta – jau atkal jāsaka – viss atkarīgs no Havjēra Fernandesa.

Cīņā par medaļām var iejaukties arī abi Čehijas sportisti – Tomašs Verners (Tomas Verner) un Mikals Brezina (Michal Brezina). Abiem gan pēdējās sezonās trūst stabilitātes, motivācijas un pārliecības. Bet jebkurš no viņiem var negaidīti « izšaut » vai arī favorīti var « salūzt », un abi čehi pārmaiņas pēc noslidot stabili – kas zina. Abiem būtu jābūt pirmajā desmitniekā, bet ir grūti prognozēt, jo viņi sniegums līdz šim bijis pārāk nestabils.

Un tad protams vēl ir Braiens Žubērs (Brian Joubert). Nu pagalam neiet viņam – veselības problēmas, treniņledus problēmas, treneru problēmas. Un pats galvenais – psiholoģiski ir ieildzis negatīvais periods, karjeras norieta periods. Braiens nevar bez sacensībām, bet gadi iet, arvien jauni sportisti nāk klāt, daiļslidošana mainās. Braiens mēģina – pat savu stilu mainīja, mēģināja citas mūzikas, citus trenerus. Viņš var « izšaut », var izlēkt ļoti labi, kā pagājušogad Nīcā, bet var arī krist. Un ja programmā pirmais lēciens beidzas ar kritienu, tad ir droši, ka nekas labs arī kopumā nesanāks. Braienam ir daudz fanu, viņš ir ļoti slavens sportists un viņa sniegums un problēmas analizētas ļoti daudz. Ir dažādi viedokļi – piemēram, ka Braienam vajadzēja jau sen aiziet no sacensību daiļslidošanas un, kā viņa agrāko gavu sāncensim Stefanam Lambjēlam (Stephane Lambiel), priecēt skatītājus šovos, sākt trenera darbu utt. Bet Brians nespēj – liekas viņš vienkārši nespēj aiziet no sacensībām. Ir grūti prognozēt. Šosezon tikai vienreiz skatītājiem tika atrādīta izvēles programma. Man tā tīri labi patīk, tomēr tehniski nav spēcīga – vismaz netika noslidota spēcīgi – veselības problēmu dēļ ir lielas problēmas ar lēcieniem. Es dikti šaubos, ka Braiens būs uz pjedestāla, bet noteikti vēlu viņam veiksmi – galvenais, lai ar veselību viss būtu labi – gan fiziski, gan mentāli.

Vēl ir septiņpadsmit gadus vecais Maksims Kovtuns (Maxim Kovtun), kuru Krievijas slidošanas federācija par visām varītēm vēlējās nosūtīt uz Eiropas čempionātu. Viņš šosezon uzvarēja junioru Grand Prix finālā. Viņa lēcieni ir spēcīgi un stabili. Bet diezin vai ar lēcieniem ir gana. Paskatīsimies, kā viņam ies senioru sacensībās.
 
 
Materiāls sagatavots, pamatojoties uz internetā gūtu informāciju un atspoguļo autores subjektīvo viedokli.
 
 
Pilns dalībnieku saraksts
 
 
 
par pāru kategoriju te
 

Turpmāk sekos arī dāmu kategorijas analīze un prognozes Eiropas čempionātam 2013.
Skatījumu skaits: 1255 | Pievienoja: sanda_donika | Atslēgvārdi: Tomašs Verners, Briaens Žubērs, Mikals Brezina, Havjērs Fernadess, vīrieši, Eiropas čempionāts 2013, Florāns Amodio, Jevgēnijs Pļušeno | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 1
1 krista-zelnina  
0
Brī tapē ar nomainīja izvēles programmu no "Inception" uz Gladiatoru, jo par komponentēm viņam dikteni maz punktu bija Inceptionā sad Man jau Gladiators dikti patīk, tā jau bija fantastiska paraugdem. programma, jābūt arī superb izvēles pr. Ka tik lēcieni sanāktu, lai vismaz pašam prieks. Būtu jau forši pieciniekā būt, bet nez nez. Es gribu lai Havijs uzvar. Nu tak beidzot lai viņam ir tas eiropas čempiona tituls!!!

Vārds *:
Email *:
Kods *: