Galvenie » 2011 » Aprīlis » 22 » DaiļslidošanaLV viedoklis: analīze par vīriešu kategoriju
00:53
DaiļslidošanaLV viedoklis: analīze par vīriešu kategoriju
Tātad neliels apkopojums un arī pareģojumi par gaidāmo Pasaules Čempionātu. Šis raksts tapis balstoties uz dažādiem faktiem par šo sezonu, statistiku un noteikošo daiļslidotāju dzīvē, un šī informācija protams iegūta ar interneta starpniecību, bet šī analīze ir mans viedoklis, kā cilvekam, kurš interesējas par daiļslidošanu, skatās daiļslidošanu, bet kurš nav nekādā veidā speciālists un nekādā veidā nepretendē uz to, ka lasītājs varētu uzskatīt šeit minētās prognozes par profesionalām un vērā ņemamām.
 
Sāksim ar populārāko daiļslidošanas kategoriju daiļslidošanas fanu pasaulē un arī, pamatojoties uz mūsu aptauju, Jūsu, Daiļslidošana LV apmeklētāju un lasītāju, mīļākā kategorija – vīrieši.
 
Principā jāsaka godīgi, ka daži Nacionālie čempionāti bija nežēlīgi. Te uzreiz prātā nāk Japāna un ASV. ASV aiz strīpas palika tādi spēcīgi daiļslidotāji kā Ādams Ripons (Adam Rippon) un Džeremijs Ebots (Jeremy Abbott). Un tas vēl ņemot vērā, ka Džonijs Veirs (Johnny Weir) un Evans Laisačeks (Evan Lysacek) šogad nepiedalās vispār (Evans droši vien neatgriezīsies, bet Džonijs iespējams, ka tomēr, jo ļoti grib uz Olimpiādi Sočos).
 
Japānai aiz strīpas palika sešpadsmit gadus vecais talants, bet jau ārkārtīgi slavenais Juzuru Hanju (Yuzuru Hanyu). Bet Japānu pārstāvēs pagājušā gada Pasaules Čempions Daisuke Takahaši (Daisuke Takahashi), kurš šogad uzvarēja Četru Kontinentu Čempionātā, Nobunari Oda, kurš Grand Prix finālā ieguva sudrabu, un Takahiko Kozuka, kurš uzvarēja abos Grand Prix posmos, kuros piedalījās. Turklāt viņiem visiem šosezon ir ir otrais, trešais un ceturtais labākais savāktais punktu skaits starptautiskās sacensībās un tas ir nopietni. Kā komanda, Japānas trijotne noteikti šobrīd ir visspēcīgākā. Tagad tik jāskatās, kā Japānas nelaimes to visu ietekmējušas. Vai būs liela vēlme uzvarēt un emocionālais pacēlums, lai Japānas faniem būtu arī kas pozitīvs, vai arī gluži otrādi – traģēdija būs novērsusi uzmanību? Cik zinu, tad Daisukes ģimene dzīvoja zemestrīces vissmagāk skartajā regionā, bet visi izdzīvoja. Daisuke pat organizēja un piedalījās labdarības šovos, lai vāktu līdzekļus Japānas sarkanajam krustam. Savukār Kozuka un Oda abi pabeidza universitātes un Oda pat pārcēla kāzu datumu sakarā ar PČ pārcelšanu. Vai viss šis nenovērš uzmanību no daiļslidošanas? Protams novērš. Bet jāatceras, ka viņi nav amerikāņi vai eiropieši. Viņi ir japāņi un pienākuma apziņa ir svēta. Un daišļidošana viņiem ir darbs un pienākums. Tomēr es no viņiem visiem izvēlos Kozuku pat par spīti tam, ka viņam vēl pat kvalifikācijai jaiet cauri. Viņš ir izsalcis un gatavs un to šosezon varēja redzēt. Es paredzu vismaz vienu japāni uz pjedestāla un uzskatu, ka vislielākā iespēja ir Takahiko Kozukam. Nebūšu pārsteigta par diviem japāņiem uz pjedestāla.
 
Tagad atgriežamies pie ASV. Nacionālais čempions Raiens Bredlijs (Ryan Bradley). Tikai viņam ir jebkāda iespēja iegūt medaļu, bet es domāju, ka viņš to nedabūs. Es viņam dotu piekto vietu vai uzreiz ārpus piecinieka. Un arī tikai tad, ja viņš īso programmu noslidos tikpat labi, kā ASV čempionātā, un nenokritīs izvēles programmā. Tehnika viņam spēcīga, bet viņam krietni vājas ir pārejas, kustību maiņas un arī interpretācija.
 
Kanāda un protams Patriks Čans (Patrick Chan). Turpat vai katru otro dienu pēdējo nedēļu laikā internetā parādās intervijas ar viņu un raksti par viņu. Visi paredz viņam uzvaru. Nacionālajā Čempionātā viņš noslidoja ideāli, bet pat ja viņš krīt – tiesneši viņam piedod, un to mēs jau vairākkārt esam redzējuši. Grand Prix finālā viņš sasniedza šīs sezonas augstāko punktu kopsummu - 259.75. Viņam neapšaubāmi ir skaista slidas plūsma, skaistas pārejas, kuras ideāli saplūst ar tehniku, bet vai tikai šogad apgūtajos četrapgriezienu lēcienos viņš nostāvēs, tas ir cits jautājums. Un ja nenostāvēs – vai piedos tik ļoti, ka vienalga iedos zeltu? Jā, es ticu, ka piepildīsies abi. Es domāju, ka būs vismaz viens kritiens, bet Patrikam vienalga būs zelts. Pjedestāls kā minimums. Patiesībā tas, kādu metālu viņš dabūs, atkarīgs tikai no tā, cik labi viņam ir ar psiholoģiskā spiedienu pārvarēšanu.
 
Un Eiropieši. Protams. Gribam jau mēs, lai viņi uzvar, bet… Tomašs Verners (Tomas Verner) varētu, ja viņš gribētu, bet šķiet visi viņa sasniegumi šosezon ir pārsteigums viņam pašam. Vai tas ir labi? Iespējams – jā. Pagājušosezon gribēja, bet sanāca tik krist. Šogad ir vienalga un puisis jūtas ļoti pārsteigts un neapmierināts, ka jābrauc uz Grand Prix finālu, jo viņam redz bija citi plāni un Eiropai nesanāks sagatavoties. Atbrauc uz Eiropu un pastaigas gaitā "netīšām” uzlec uz pjedestāla. Kas zin – var ar PČ tā gadīties. Bet no otras puses – cik gan ilgi tā cūcene pati skries viņam rokās. Daudzi uzskata, ka viņam vislielākā iespēja no Eiropiešiem uzvarēt. Es nepiekrītu. Man liekas, ka tuvu pjedestālam, iespējams pieciniekā, bet nē – ne uz pjedestāla.
 
Francūži. Braiens Žubērs (Brian Joubert) un Florāns Amodio (Florent Amodio). Eiropas zelts un sudrabs. Novecojošā (pēc sporta likumiem) un uzlēcošā zvaigzne. Komandas biedri, draugi, pilnīgi un kategoriski atšķirīgi cilvēki ar atšķirīgiem stiliem un pavisam atšķirīgām spējām un prasmēm. Braiens ir tehnika, pieredze un testosterons, Florāns ir šovs, jauneklīga nekaunība un endorfīni. Abiem viena īsās programmas mūzika, kura interpretēta tik ārkārtīgi atšķirīgi, ka pat neticās, abiem kategoriski atšķirīga izvēles programmas mūzika. Florāns tikai mācās lekt četrus apgriezienus, Braiens ir viens no labakajiem četrspgriezienu lēcējiem daiļslidošanā. Un tā varētu turpināt pretstatījumu mūžīgi. Bet ja godīgi, neviens neprognozē Florānam medaļu – arī es nē. Un ja godīgi, tad Braienam es spēju prognozēt maksimāli trešo vietu. Īsā programma viņam ir vāja, izvēles programma ārkārtīgi neraksturīga un lēcieni iet kā pa viļņiem, turklāt vēl traumas (celis). Braiens ir viens no maniem mīļākajiem daiļslidotajiem un arī Florāns kopš pagājušās sezonas iekļuvis šajā sakarā, tomēr būšu godīga – neprognozēju nevienu no viņiem uz pjedestāla. Arī pat tad, ja Florāns būs iekļāvis četrus apgriezienu savos lēcienos un arī pat tad, ja Braiens abas programmas noslidos pilnīgi tīri un ideāli. Diemžēl, kā jebkurš sports mūsdienās, daiļslidošana ir politizēta.
 
Tālāk ir tā, ka iespējas tikt top 10 ir Samuelam Kontesti (Samuel Contesti), Mihalam Brezinam (Michal Brezina) un Kevinam van der Perrenam (Kevin van der Perren). Samuelam gan šozeson pavisam vāji iet. Bet var uz PČ izšaut.
 
Pievērsiet uzmanību jaunajai Kanādas lēcejmašīnai Kevinam Reinoldsam (Kevin Raynolds). Lēkt viņš māk, tagad tik jāmācās arī izpildījums un mākslinieciskums, arī vieglums.
 
Tad vēl ir negaidītais ASV brīnums Rikijs Dornbušs (Ricky Dornbush) – nākotnes zvaigznes, lielas potences. ja zēns nesalūzīs savās pirmajās starptautiskajās sacensībās pieaugušo līmenī, var ielēkt arī desmitniekā. Cilvēki saka, ka viņš pat ASV čempī varēja uzvarēt un tas jau ir nopietni, jo puisis līdz šim tik junioros startējis. Šogad uzvarēja Junioru Grand Prix finālā.
 
Vēl ir tāds cilvēks kā Havjērs Fernandess (Javier Fernandes), kurš jau kļūst par daiļslidošanas pasaules Kazanovu un ākstu uz ledus. Viņa programmas ir uzvedumi, kurus var jebkurā šovu tūrē rādīt. Un ar viņu strādā Nikolajs Morozovs (Nikolai Morozov). Bet Havijs visu dara ar humoru un azartu un skatoties uz viņu liekas, ka baudīt skatītaju aplausus un smaidus viņam ir svarīgāk, nekā kalpot tiesnešiem. Mazo kļūdu ir pārāk daudz, reizēm pat lielas kļūdas un ir izteikts darbs uz skatītāju. Es paredzu, ka viņš nekad nebūs čempions, bet viņš būs skatītāju mīlulis. Un te maksimālais, ko Havjērs var sasniegt ir desmitnieks, bet es viņu lieku ārpus tā. Un pēc tam noteikti pārskatīsu viņa īso un garo programmu vairāk un biežāk nekā visiem citiem daiļsidotājiem. Viņš ir kā vīriešu kategorijas Kerri (Shinead Kerr/John Kerr).
 
Deniss Tens (Denis Ten) ir atgriezies. Eiropu traumas dēļ izlaida, ieguva Āzijas kausu sosezon. Īso programmu viņam palīdzēja sastādīt jaunizceptais horeogrāfs Stefans Lambjēls (Stephane Lambiel). Pievērsiet uzmanību puisēnam. Mierīgi var būt desmitniekā.
 
Un tad vēl ir vienīgais Krievijas pārstāvis Artūrs Gačinskis (Artur Gachinski). Arī var tik desmitniekā, augstāk gan ne šajā konkurencē. Bet ir cilveki, kuri sauc viņu par jauno Pļušenko (Evgeni Plushenko).
Skatījumu skaits: 1394 | Pievienoja: sanda_donika | Atslēgvārdi: Pasaules Čempionāts 2011, DaiļslidošanaLV prognoze | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 4
3 krista-zelnina  
0
Mmm, man atkal šķiet, ka tiesneši viņam šeit dod punktus salīdzinājumā ar citiem gadiem, jo sevišķi par komponentēm. Tehnika viņam pati par sevi ir vāja šogad sad

Noskatījos tikko gan Brī SP gan Flo SP. Zini ir tā. Lai gan mūzikas tēma viņiem viena, tās programmas ir ārkārtīgi atšķirīgas. Man labāk patīk Brī, tieši elementu ziņā, mūzikas interpretācijā. Flo savukārt palīdz tas, ka tā mūzika ir manāmi tuva viņa "saknēm". Bet Flo prgrammā tad man arī patīk tik tā "asā" daļa, kur tā asinsbalss izpaužas, Brī savukārt visa programma kopumā kkā labāk izskatās. Protams, šis ir mans personīgais viedoklis. Un, ja runa iet par Brī, tu zini kāda es kļūstu biggrin


4 sanda_donika  
0
LOL, jā zinu. Man atkal ir pilnīgi otrādi - Brī SP salīdzinot ar Flo man ir neskatama... cry Sorrē. Vienkarsi pazūd. A par Brī LP tu jau zini, ka šogad fanoju, lai gan cik lasu - lielakā daļa fanu un nefanu iesnīst sito programmu... Tu redz ar viņu neesi īsti īmīlejusi. Bet par tehniku runajot - programma Brī ir spēcīga tehnika, tikai Brī neizpilda to tehniku - tur jau tā problēma...

1 krista-zelnina  
0
Nu Brī īso es gan par vāju īsti nesauktu. Savukārt LP, nu jā, tā man gan līdz galam joprojām nav aizķērusies sad

2 sanda_donika  
0
Nu tehniski viņa ir spēcīga, bet, salīdzinot ar Flo, komponentēs viņa ir vāja. Un salīdzinājumā neapšaubāmi zaudē Flo programmai. Bet izvēles ir manuprāt interesanta, negaidīta no Brī, bet tieši tāpēc nedos viņam pjedestālu, jo pārslēgties uz ko tādu no puiša, kurš slidoja Matrix un James Bond ir ārkārtīgi grūti. Es priecājos, ka savā vecumā viņš ir atbrīvojies tik ļoti, ka ir gatavs izmēģināt ko pavisam jaunu un sev nepierastu, bet kamēr cilvēki (lasi - tiesneši) pieņem, paiet laiks.

Vārds *:
Email *:
Kods *: